Zoeken

(ARTIKEL) Keiharde treinetiquette van een verwoed treinreiziger

Bijgewerkt: 27 okt 2020Als autoloos burger heb ik mijn ziel versleten in menig treincoupé. Terwijl ik dit schrijf in de trein ben ik mij maar al te bewust van het feit dat het een incubatiecapsule is voor gezanik en gezucht, maar ik zal mijn zeuren beperken tot een zacht gesudder. Deze dingen doe jij misschien wel in de trein, terwijl je ze niet meer moet doen.


Misschien denk je bij veel van de aankomende punten: dit is toch gewoon common sense. Als civiel burger dien je je toch enigszins zo te gedragen? Uitstekend, je bent op goede weg. Koester je gouden hart, voorbeeldburger.


Haal je tas van de stoel Natuurlijk is een plekje in je eentje fijner, dat snap ik ook wel. Je reist nu eenmaal wat lekkerder wanneer er niet iemand een boterham salami met aioli naast je eet, of aandoenlijk dommelend op je schouder in slaap valt, om daar een bungee-jumpend straaltje kwijl uit de mondhoek te doen neerdalen. Maar ga niet passief-agressief menselijk contact blokkeren door je tas op de lege stoel naast je te leggen. Mensen willen zitten. Net als jij.


Eet geen broodje salami met aioli Ik heb geen idee of iemand ooit daadwerkelijk zo’n hoeveelheid knoflook in één boterham heeft gegeten, maar als je je aangesproken voelt, bewaar dat bammetje maar lekker voor op het perron, of thuis.


Wacht met instappen tot men is uitgestapt Wederom, misschien voor jou doodnormaal, maar ik heb mensen deze regel van algemene fatsoenlijkheid al te regelmatig zien negeren. Ja, je wil graag zitten. Net als iedereen. Maar wees niet diegene die, omdat een bejaard dametje er wat langer over doet om op broze beentjes de trein uit te stappen, voor haar langs duikt omdat het je te lang duurt. Want de rest zal volgen, als schapen over de dam. Tot grote interne paniek van het vrouwtje, wat op die leeftijd voor niemand goed is. Kijk nu eens wat je hebt veroorzaakt. Oefen geduld uit.


Je lichaamsgassen de vrije loop laten Het kan een oncomfortabele rit worden als je weet dat je het komende half uur een gemeen stinkend pufje binnen moet houden, maar doe het toch maar. Als je nu zegt: dat is toch menselijk, dat moet kunnen. Jij hebt zeker nog nooit naast een man gezeten die in het uur tussen Zwolle en Arnhem dermate vol scheet dat je het aan het eind van de dag nog in je kleren kan ruiken.


Duizend decibel door je koptelefoon pompen Heel fijn dat jij aan het genieten bent van de nieuwe Dirty House mix van Vato Gonzalez, of helemaal stuk gaat op een obscure Finse metalband, maar zet je muziek niet zó hard dat de rest kan meegenieten. Je hebt een koptelefoon op, je hoort het ook écht wel als je de boel wat zachter zet. Niet omdat iedereen er nu zoveel last van heeft, maar gewoon omdat je er dan uit ziet als een sulletje.


Tongworstelen Ik ben wel eens onwillend doch enigszins geamuseerd toeschouwer geweest van een heuse vrij-sessie tijdens het spitsuur. Jongen op de stoel, meisje erbovenop, string als de gebogen M van McDonalds boven haar jeans uit glurend, terwijl ze verwoed elkaars speeksel tot een broeiend mengsel van hun liefde tongkloppen. Verliefdheid moet gevierd worden, maar enige schaamte mag bewaard worden voor een geschikter moment.


Intiem telefoneren En dan bedoel ik niet alleen het intiem telefoneren waar jij nu aan denkt. We hoeven niet te horen hoe graag jij aan jouw geliefdes oor wil knabbelen, maar we willen ook geen publiek worden van een schreeuwcompetitie tussen jou en je ex, omdat zij dit weekend verdorie de kinderen had, en jij nu al wat gepland heeft, en ze het maar uit kan zoeken, en ze een verschrikkelijke bitch is! Nou, dat dus niet. Kijk eens om je heen, als andere reizigers ongemakkelijke blikken uitwisselen, ben je de grens overschreden.


Een klein beetje compassie Maar drijf mensen die bovenstaande regels wel overtreden ook niet te hard de grond in. We zijn allemaal het treinreizen zat, en zijn allemaal moe van een dag werken of winkelen, en hebben allemaal honger. Je bent zelf ook wel eens in die penibele situatie geweest. Neem het met een korreltje zout, dus.

Nu ga ik uitstappen. Hopelijk duikt er niet snel iemand voor mij de trein in, want anders zal ik hem, vanzelfsprekend, op hoge poten naar Meneren.nl sturen, dan zal hij of zij wel beter leren!

  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • White LinkedIn Icon

© 2020 by NICK FELIX.